GAME OVER

Hedendaagse
Kunstexpo’s
de tentoonstellingen zijn elke zaterdag en zondag open van 13u tot 18u, van 5 tot 26 november.

19

Chez Nelly Bruneel, Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58
Tourinnes-la-Grosse

Denmark, l’Anarchiviste

Archieven ogen misschien neutraal maar zijn zelden onschuldig. Het woord ‘archief’ verwijst naar het Griekse archij, wat ‘macht’ of ‘heerschappij’ betekent. Als depots van documenten die machtsconstellaties staven of historische (re)constructies onderbouwen, leveren ze de middelen de bestaande toestand te legitimeren. Anderzijds bevat het archief, door de kennis en de verhalen die er verscholen liggen, ook het potentieel tot verandering en kritiek. Het is niet toevallig dat diverse kunstenaars zich bedienen van archieven als fysiek materiaal of van archiefwerk als artistieke strategie. Denmark doet beide. Door informatiedragers te deconstrueren en te transformeren, bevraagt Denmark kennis en macht zoals die gerepresenteerd worden in de in archieven opgeslagen informatie. Daardoor verdient hij het label ‘anarchivist’.

In 1972 studeert Denmark (Mark Robbroeckx, °Wilrijk, 1950) af als licentiaat kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. In hetzelfde jaar ontstaat een van zijn allereerste werken, Doorgeschrapte studieteksten. Om de essentie van zijn cursussen definitief mentaal te verwerken moest deze student ze eerst ‘omwerken’, d.w.z. ze manueel onleesbaar maken. Deze bijna rituele handeling vormt de grondslag van zijn latere œuvre. Het schrappen maakt al snel plaats voor snijden. Via Denmarks boekversnijdingen verkrijgen achterhaalde informatiedragers een nieuwe functie als drager van alternatieve betekenissen. De Dode letters en Dode archieven zijn dan ook ambivalent: ze getuigen van Denmarks haat-liefde verhouding tot kennisproductie en informatieverwerking.

Johan Pas, 2022

www.denmark-artist.com

Kaart en online route naar deze locatie:

Met de volledige toegang (€5) krijg je alle extra informatie over de tentoonstellingen te zien en wordt ook de online kaart ontgrendeld. Met deze kaart kom je in één klik op de plek die je zoekt, waar je ook bent, rechtstreeks op je smartphone.
Ideaal om je bezoek voor te bereiden!

Heb je je al geregistreerd?