GAME OVER

Hedendaagse
Kunstexpo’s
de tentoonstellingen zijn elke zaterdag en zondag open van 13u tot 18u, van 5 tot 26 november.

In het kader van de hedendaagse kunst parcours
en van de voorstelling

32

Te Chantourinnes
Rue Leeman 23
Tourinnes-la-Grosse

OTL AICHER

GRAFISCH ONTWERP
Otl Aicher is een van de toonaangevende grafische ontwerpers en typografen van de 20ste eeuw. Zijn meest opmerkelijke prestatie is ongetwijfeld het visuele concept voor de Olympische Spelen van München in 1972. Zijn politieke missie was toen om Duitsland naar voor te brengen als een open, vriendelijk en transparant democratisch land, slechts 36 jaar na de Spelen van Berlijn die toen gebruikt werden als propaganda-instrument door het naziregime.
Om dit doel na te streven, creëerde Aicher een licht kleurenpalet, bestaande uit wit, zilver, geel, oranje, blauw en groen, waarbij rood en zwart opzettelijk werden weggelaten. Het visuele concept werd een groot succes ondanks de tragische gebeurtenissen die tijdens de Spelen plaatsvonden. Het wordt getoond in de grote ruimte en brengt op meesterlijke wijze de sportieve en culturele evenementen van de Spelen van München samen.
Aicher werd geboren in 1922 in Ulm en stierf in 1991 bij een ongeval. In zijn jeugd was hij nauw verbonden met het Duitse verzet, met name de Weiße Rose. Deze ervaring bepaalde zijn hele carrière als grafisch ontwerper, te beginnen met een educatief project ter ondersteuning van de overgang naar democratie in het naoorlogse Duitsland. Dit aspect van zijn werk, bij uitstek politiek, wordt getoond in de tweede zaal van de tentoonstelling en past perfect bij het spektakel dat centraal staat in het programma.
Samen met zijn vrouw Inge Scholl was Aicher een van de drijvende krachten achter de Hochschule für Gestaltung (HfG) Ulm, die in dezelfde geest werkte als het Bauhaus, tot dit in 1968 bij politiek besluit werd gesloten. Bij de 100ste verjaardag vorig jaar vonden er veel evenementen plaats in Duitsland, gevolgd door een prachtige tentoonstelling in Brussel in het voorjaar van 2023.
Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan een groot bedenker van ideeën, beelden en concepten, maar ook aan een filosoof en pedagoog. Het werd opgesteld in nauwe samenwerking met de hedendaagse kunstgalerie KlotzShows (Brussel) en met de Galerie Brandt (München).

Kaart en online route naar deze locatie:

Met de volledige toegang (€5) krijg je alle extra informatie over de tentoonstellingen te zien en wordt ook de online kaart ontgrendeld. Met deze kaart kom je in één klik op de plek die je zoekt, waar je ook bent, rechtstreeks op je smartphone.
Ideaal om je bezoek voor te bereiden!

Heb je je al geregistreerd?