GAME OVER

Hedendaagse
Kunstexpo’s
de tentoonstellingen zijn elke zaterdag en zondag open van 13u tot 18u, van 5 tot 26 november.

19

Chez Nelly Bruneel, Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58
Tourinnes-la-Grosse

63

Chez Muriel de Peñaranda
Dans la grange de la ferme de Wahenge
La Bruyère

Klaus Verscheure

De schilder en filmmaker verenigd

Kunstenaars besteden al eeuwenlang aandacht aan dood en vergankelijkheid. En dat is ook het thema in het werk van Klaus Verscheure, zowel in zijn schilderijen als in zijn video’s. Zijn schilderijen tonen portretten, bomen, bergen en huizen, dingen die we in onze eigen omgeving zouden kunnen zien. Zijn portretten tonen of daders, of slachtoffers. Het kunnen onze buren zijn. Zijn video’s daarentegen grijpen terug op Bijbelse taferelen.
Zo is er de video-installatie 14EMOTIONS/Allegoria Via Dolorosa. Verscheure koppelt een emotie aan elk van de 14 katholieke kruiswegstaties. De staties worden afgespeeld op verticale schermen en worden ondersteund door een beklemmende compositie van de Brit Tom McRae, uitgevoerd door het Spectra Ensemble. De kunstenaar is zonder twijfel geïnspireerd door godsdienstige thema’s. Zijn installatie ‘ADAM & EVE/EVE&ADAM’ is daar een duidelijk voorbeeld van. Een stijlvol geklede man en vrouw kleden zich rustig uit tot ze volledig naakt zijn. Dan beginnen beide figuren zich weer aan te kleden, maar blijken de kleren verwisseld. De kwestie van seks en gender wordt op een zeer eenvoudige, maar zeer serene manier kunstig aan de orde gesteld. Zijn recente (2021) video KAIN&ABEL is opnieuw bijbels geïnspireerd. Hij stelt zich nu de vraag: hoe en hoe lang kijkt het publiek naar een film die niet anders kan eindigen dan met de moord op een van de twee protagonisten.
De installaties van Verscheure verbinden het heden met het verleden. Hij spreekt ons aan via onze roots. Hij bekritiseert zonder polemisch te zijn. Hij hekelt het schuldgevoel dat religie ons oplegt en laat ons kijken naar onszelf en de gewelddadige maatschappij waarin we leven. Dat doet hij door simpelweg schoonheid te creëren. Dat doet hij als filmmaker, dat doet hij als schilder.

Daan Rau

www.klausverscheure.com

Kaart en online route naar deze locatie:

Met de volledige toegang (€5) krijg je alle extra informatie over de tentoonstellingen te zien en wordt ook de online kaart ontgrendeld. Met deze kaart kom je in één klik op de plek die je zoekt, waar je ook bent, rechtstreeks op je smartphone.
Ideaal om je bezoek voor te bereiden!

Heb je je al geregistreerd?